• gros-food

Transitie

Drie maanden geleden begonnen we met Gros. Het zou een afvalvrije supermarkt moeten worden. Een supermarkt die de problemen van (over)verpakking en voedselverspilling aanpakt met als doel: bijdragen aan een afvalvrije samenleving. Met dit idee in ons hoofd begonnen we een onderzoek. Want hoe werkt een supermarkt eigenlijk? Wat is er nodig voor verandering? En wat gebeurd er al in de strijd tegen afval in de retail sector?


Gewapend met deze vragen spraken we afgelopen maanden talloze mensen, o.a.: supermarktondernemers, retail experts en duurzame pioniers uit de sector. We kwamen erachter dat de problemen van voedselverspilling en oververpakking veel complexer zijn dan we dachten. Dat deze problemen met elkaar verbonden zijn. En dat het problemen zijn die niet alleen aangepakt moeten worden in de supermarkt (oftewel: aan het eind van de keten), maar in de gehele voedselketen: van producent tot verwerker tot consument. Daarnaast begonnen we in te zien dat de oplossing van afval en verspilling niet alleen ligt in simpelweg minder weggooien, maar in de totale omgang met voedsel.


Voor ons werd duidelijk: het huidige voedselsysteem vraagt om meer dan een nieuwe supermarkt. Het voedselsysteem vraagt om een transitie. Van onnodig verpakt naar slim gemanaged. Van verspild naar gewaardeerd. Van globaal naar lokaal. Van onwetendheid naar transparantie. Natuurlijk verschillen de benodigdheden voor een duurzamer voedselsysteem per context, maar dit zijn grofweg de transities die we hebben geïdentificeerd. En die zijn onlosmakelijk verbonden.


Wij willen bijdragen aan de bovengenoemde transitie van het huidige voedselsysteem. Zo’n transitie vraagt om creativiteit, vakoverstijgende kennis, verbindend vermogen en een frisse blik die in staat is het gehele plaatje te zien. Alle elementen die ons team in huis heeft. Daarom gaan we vanaf nu aan de slag als creatief bureau dat oplossingen ontwerpt en ontwikkelt voor duurzame voedselketens, in plaats van het opzetten van een eigen supermarkt. Zo kunnen we bijdragen aan de transitie van het voedselsysteem én onze kwaliteiten, kennis en ervaring op de beste manier inzetten.


Food for thought.


Samenwerken? Of wil je meer weten over hoe we werken? Stuur ons een berichtje.


Groeten van Gros,


Hester, Minne en Simon265 weergaven